Project: Restauratie stucwerk, Woudtse kerk, 't Woudt

Status: rijksmonument

Periode: 2009 - 2016

Medewerkers: Lotte van den Berg, Jaap van Velzen, Peter van Velzen

De toren en de voorgevel zijn opnieuw gestuukt en de wanden van het torenportaal, de consistorie en de kerkzaal zijn bijgewerkt. Om te voorkomen dat het stucwerk in de toekomst weer wordt aangetast is er eerst grondig onderzoek verricht naar de oorzaken van de problemen. Optrekkend vocht en slechte ventilatie bleken de schuldigen. In eerste instantie is er gekozen om extra klepramen te plaatsen. Na 10 jaar wordt gekeken of injecteren tegen het optrekkend vocht alsnog nodig is. De kerk is in 2016 intern verbouwd, waarbij een toilet inbouw en berging is voorzien.

Project: uitbreiding 't Anker N.H. Dorpskerk Schipluiden

Periode: 2013 - 2017

Medewerker: Joyce van der Knaap

Naast de N.H. Dorpskerk in Schipluiden staat het bijgebouw 't Anker. Vanwege de behoefte aan een grotere ruimte voor bijeenkomsten, muziekrepetities, vergaderingen en diensten is een uitbreiding ontworpen. Het huidige verouderde jeugdhonk krijgt een plek op de zolder van de nieuwbouw. De uitbreiding wordt visueel losgehouden van het monument met een glasdak boven de verbindende gangstrook. Hoewel de voorgevel aansluit bij de strakke tuitgevel, zijn in het interieur speelse ronde elementen toegepast voor de ondersteunende functies.

Project: 't Huis te Poort, Oud katholieke kerk en pastorie, Schiedam - restauratie

Status: rijksmonument

Periode: 2003 - 2007

Medewerkers: Lotte van den Berg, Peter van Velzen

Aannemer: F. Bijl & zn. BV

Bij de restauratie is zowel het exterieur van pastorie en kerk als het interieur van de kerk aangepakt. Beeldbepalend is de restauratie van de voorgevel. Deze is schoongemaakt, het stucwerk is hersteld en aan de hand van kleuronderzoek is de nieuwe kleur bepaald. Dit gaat weer terug naar hoe de ontwerpers het bedoeld hadden: een uitstraling van een natuurstenen gevel met zandsteen kleur en hardsteenkleurige accenten, bijvoorbeeld de waterlijsten. Naar aanleiding van het kleuronderzoek is ook de oorspronkelijke kleur over de herstelde stuclaag aangebracht. Onder de kerkvloer is vloerverwarming aangebracht en de houten vloer is grotendeels in het zicht gelaten.

Project: Diverse Sim aanvragen en onderhoudsplannen

Medewerkers: Margreet de Keijzer en Peter van Velzen

Vanuit de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed bestaat een subsidieregeling voor instandhouding monumenten (Sim), voorheen de Brim genoemd. De subsidie is bestemd voor reguliere onderhoudskosten op basis van een 6-jarig onderhoudsplan. Restauro heeft in de loop der jaren voor diverse rijksmonumenten een onderhoudsplan opgesteld en de subsidie aangevraagd, zoals voor de Brugkerk Koudekerk a/d Rijn, Protestantse kerk ’t Woudt, Dorpskerk Schipluiden, hervormde kerk Berkel en Rodenrijs en de Nieuwkerk Dordrecht. Aangezien de subsidie wordt afgegeven voor een periode van 6 jaar, komen veel kerkeigenaren na die periode vaak terug bij Restauro voor een vervolgplan.

Project: Brugkerk, Koudekerk a/d Rijn - restauratie

Status: rijksmonument

Periode: 2007

Medewerkers: Margreet de Keijzer, Peter van Velzen

In de jaren dertig werd onder leiding van architect vd Kloot-Meijburg betonnen ringbalken en funderingverbredingen aangebracht, alleen niet overal, wat voor de nodige problemen zorgde. De restauratie heeft in twee fases plaats gevonden. Fase 1 betrof stucwerkherstel van het koor en de kapel en de funderingsverbetering van de consistorie. Ook is er een toilet en pantry geplaatst. Fase 2 betrof het stucwerk in de gehele kerk en herstel van metselwerk, voegwerk en lood- en zinkwerk. Daarnaast is de constructie van de vlieringtoren versterkt.

˄ scroll to top