Project: Scholencomplex Rooseboomstraat Den Haag

Periode: 2017 - 2018

Medewerkers: Martje Thelen en Peter van Velzen

Aannemer: Breijer

Het voormalige schoolgebouw uit 1930 werd tot 2017 gebruikt als bedrijfsverzamelgebouw voor diverse welzijnsorganisaties en ateliers. De gemeente Den Haag had het plan opgevat om in het gebouw een drietal scholen van de Haagse Scholenvereniging te huisvesten. Hiermee zou de oorspronkelijke schoolfunctie weer worden teruggebracht. In opdracht van Gemeente Den Haag heeft Restauro een plan uitgewerkt en begeleid voor de renovatie van het casco en huisvesting van de scholengemeenschap. Het pand is verduurzaamd van energielabel G naar A door middel van onder andere het vervangen van alle stalen kozijnen, het aanbrengen van na-isolatie, vervangen van de verwarmingsinstallatie en toepassen van een ingenieus mechanisch ventilatiesysteem. Hierdoor is de levensduur van het gebouw met minimaal 20 jaar verlengd. Ter vervanging van de typerende samengestelde stalen kozijnen werd samen met een kozijnleverancier een alternatief in slank aluminium ontworpen. Het bestaande gevelbeeld is daarmee in hoofdopzet behouden. Om elk schooltype binnen het complex een eigen uitstraling te geven, heeft Restauro een interieurconcept uitgedacht waarbij elke school een eigen kleurenspectrum heeft gekregen dat past bij de bewaard gebleven originele elementen van het bestaande interieur.

Project: Bezoekerscentrum Babbersmolen

Periode: 2012 - 2015

Medewerkers: Ellen Smit

Aannemer: Stichting Restauratie Werkplaats Schiedam

De Babbersmolen is gerestaureerd en draait weer. Bezoekers kunnen op dit moment niet op een passende wijze ontvangen worden. Het nieuwe bezoekerscentrum moet hiervoor de ruimte bieden. Het nieuw op te trekken bezoekerscentrum is afgeleid van het voormalige zomerhuis dat naast de molen stond. Aan de hand van oude foto's is het gebouw ontworpen. Op de bestaande fundering van het oude zomerhuisjes wordt het bezoekerscentrum opgetrokken.

Project: Sodafabriek, Schiedam - herontwikkeling

Periode: in ontwikkeling

Medewerkers: Peter van Velzen, Lotte van den Berg, Ellen Smit

De voormalige sodafabriek omvat twee vervallen pakhuizen gelegen aan de Buitenhaven in Schiedam. Peter van Velzen heeft een coöperatieve vereniging opgezet om de pakhuizen nieuw leven in te blazen en Restauro heeft hierin haar bijdrage geleverd in tekenwerk en visualiseren van ideeën. De fabriek wordt een broedplaats voor verschillende ondernemers en initiatieven. In de aanloop naar die ontwikkeling wordt het gebouw veel ingezet als studieobject voor studenten, fotografen en evenementen. De renovatie en herbestemming is volop in ontwikkeling, voor meer informatie zie www.sodafabriek.nl en www.facebook.com/sodafabriek

Project: Nieuwbouw Theehuis 'Bij de Buurvrouw', Maasland

Periode: 2011 - 2015

Medewerkers: Lotte van den Berg

Aannemer: Aannemersbedrijf Sonneveld

De bouw van het theehuis is bijna afgerond. De goede samenwerking met de opdrachtgevers en de aannemer Jaap Sonneveld heeft tot een prachtig gebouw geleidt. We zijn trots op het resultaat! Binnenkort zal "bij de buurvrouw" opengaan voor publiek. Aan de rand van het ontwikkelingsgebied "Maaslandse Dam" in Maasland is de nieuwe theeschenkerij van "Bij de buurvrouw" gebouwd. Het ontwerp is gebaseerd op de traditionele gepotdekselde houten schuur met zwartgeteerde planken. De witte uitstekende kozijnen geven het een moderne uitstraling. Het gebouw biedt ruimte aan een theeschenkerij, een winkeltje en een vergader- of workshopruimte. Zie www.bijdebuurvrouwmaasland.nl

Project: entreewijziging Fidei et Arti

Periode: 2013 (niet gerealiseerd)

Medewerkers: Lotte van den Berg, Joyce van der Knaap

Het theater Fidei et Arti in Oudenbosch wordt gebruikt voor diverse culturele activiteiten, zoals filmvertoning, toneel en zaalverhuur. Het hoekpand staat in de schaduw van de Basiliek van de H.H. Agatha en Barbara en is in verleden vaker verbouwd. Het theater heeft de behoefte om de lage terugliggende entreehoek zichtbaarder en aantrekkelijker te maken. Restauro heeft een ontwerp gemaakt met een hoge glazen hoekpui, die in contrast staat met de bestaande zware bakstenen gevels. De extra hoogte levert een ruimtelijke entreehal op en de gevel kan met spots in het overstekende dak mooi worden aangelicht. Door de 'rode loper' van binnen door te trekken in de bestrating, vinden bezoekers beter hun weg.

˄ scroll to top