Project: Bouwhistorisch onderzoek Nieuwe Sluisstraat 2 & 4, Schiedam

Status: rijksmonument

Periode: 2012

Medewerkers: Margreet Temme

In het kader van de ontwikkeling van de panden aan de Nieuwe Sluisstraat 2 en 4, is Restauro Architecten gevraagd een bouwhistorische verkenning met waardestelling te maken voor het pand op nummer 2.

De panden zijn gesitueerd op een van de oudste plekken in Schiedam en komen al op kaarten uit de 16e eeuw voor. Zij zijn van grote cultuurhistorische waarde voor Schiedam.

De historische afleesbaarheid van de panden en vooral de historische connectie met de Nieuwe Sluis zijn interessante gegevens. Het karakterverschil tussen het pakhuisje en het woonhuis is daarbij van belang. Intern is de verwevenheid van de twee panden onderling een curieus maar karakteristiek onderdeel van de geschiedenis van de panden.

Project: Bouwhistorisch onderzoek Zuideindseweg te Pijnacker

Status: rijksmonument

Periode: 2011

Medewerkers: Margreet Temme, Lotte van den Berg

Ter documentatie voorafgaand aan de verbouwing van een boerderij aan de Zuideindseweg te Delfgauw is Restauro Architecten gevraagd een bouwhistorische inventarisatie te maken.

Hierbij was het doel vooral de bouwhistorisch waardevolle elementen in het interieur en de hoofdopzet van de woning te documenteren, zodat dit ook na de verbouwing inzichtelijk blijft.

Een opschrift in een natuurstenen tablet in de erker aan de zuidkant van het woonhuis luidt: De eerste Steen gelegd door Hugo en Clasina van Woerden op hunner 15den verjaardag 3-7-1865. Aangezien de kaart van Kruikius ook bebouwing laat zien, kan geconcludeerd worden dat de boerderij uit 1865 in ieder geval niet de eerste was op deze plek en dat het aannemelijk is dat het hier een aanpassing betreft.

Project: Haalbaarheidsstudie Oosthavenkade te Vlaardingen

Status: rijksmonument

Periode: 2012

Medewerker: Margreet Temme

Het gebouw is in twee fasen (1897 en 1912) gebouwd in een Eclectische, op de Neo-Hollandse Renaissance geïnspireerde trant, naar een ontwerp van architect Pleun van der Berg. Onderzocht is welke aandachtspunten er zijn bij een alternatieve functie in een dergelijk gebouw en welke bouwkundige en budgettaire maatregelen nodig zijn. Het onderzoek is opgezet volgens de vier-stappenstrategie, ontwikkeld door de TU Delft.
Stap 0 – de niet-duurzame uitgangspositie
Stap 1 – verminder de vraag
Stap 2 – hergebruik van reststromen
Stap 3 – pas duurzame bronnen toe en zorg dat afval voedsel is

Project: Bouwhistorisch onderzoek boerderij aan de Westgaag in Maassluis

Status: rijksmonument

Periode: 2012

Medewerkers: Margreet Temme

Deze klassieke Halleboerderij kent zijn oorsprong in de XVIIe en XVIIIe eeuw. Als voorbereiding op een verbouwing ten behoeve van bewoning is een kleinschalige bouwhistorische en bouwtechnische opname uitgevoerd.

˄ scroll to top